De overgang, zo vaak een lastige levensfase waarin er veel kan spelen. In Nederland zijn er volgens het CBS 1,2 miljoen vrouwen in de overgang, waarvan 1 miljoen last heeft van overgangsklachten. Even op een rij: slapeloosheid, opvliegers, nachtzweten, stemmingswisselingen, depressiviteit, vermoeidheid, migraine, gewrichtsklachten, een veranderend lichaam, gewichtstoename. Best afzien voor één miljoen dames.

Van deze klachten is gewichtstoename de reden waarom vrouwen zich melden bij “Goed in Vorm”. Door de veranderende hormoonhuishouding en een langzamer wordende stofwisseling krijgen vrouwen er vaak kilo’s bij tijdens de overgang. Het vet gaat ook nog eens vooral in de buik zitten. De taille verdwijnt, je hele shape verandert. Hoe frustrerend!

Wat te doen?

Beweeg met een gezond gewicht door de overgang.

Voeding

Helaas zijn er weinig onderzoeken gedaan naar de effecten van voeding op overgangsklachten.
Verbazingwekkend.

Maar natuurlijk is het heel zinvol om naar je voedingsgewoonten te kijken. Kijken naar wát je eet en hoeveel je eet. Je hebt langzamerhand minder calorieën per dag nodig omdat je stofwisseling trager gaat. Als je je hier niet bewust van bent en je doet wat je altijd deed kom je aan.

De Mediterrane eetwijze is de grote aanrader: veel, véél groente, fruit, peulvruchten zoals bruine bonen en linzen, olijfolie, kip, vis, noten en zaden, met mate rood vlees en wat zuivel. Bij voorkeur geen bewerkte en verpakte voeding en geen gezoete dranken. Deze manier van eten, van jezelf voeden, is gezond. Het houdt je bloedsuikerspiegel stabiel en beschermt je tegen hart- en vaatziekten. En je kan er op een prettige manier mee afvallen.

Beweging

Naast gezonde voeding is beweging van het grootste belang. Bewegen helpt voor álles! Denk aan stressreductie, slaapkwaliteit, botsterkte, spiersterkte, stabiele insulinehuishouding, verbetering cholesterolwaarden, verlaging risico op hart- en vaatziekten. En je humeur krijgt een boost van formaat.

Kies een bewegingsactiviteit die je leuk vindt en ga dat doen. Doen! Vaak. Het werkt!
Loop, fiets, zwem, spring, dans, gym of ga boksen.

Op je gewicht en je conditie heb je invloed (als er geen beperkende factoren zijn) en daarmee op een groot deel van de overgangsklachten. Minder afzien voor één miljoen dames.

Goed in Vorm door de overgang.
“Goed in Vorm” en de overgang