“Heb je een dieet voor me?” vragen cliënten mij vaak hoopvol.
Een dieet als redder, het dieet dat alles van je overneemt, dat bepaalt wat je eet, hoeveel en wanneer je eet. En drinkt! Het dieet dat gegarandeerd en vooral ook snel en moeiteloos naar succes leidt.
Maar zou het echt zo fijn zijn, een dieet?
“Welk dieet dan, wat moet ik doen, twee keer per dag eten, zes keer per dag of toch maar kiezen voor intermitted fasting?”
Ik zou het niet weten! Diëten…
Ieder dieet werkt op korte termijn, bijna geen dieet werkt op langere termijn, daarmee is alles gezegd. Je aan een dieet houden is in ieder geval vaak best gecompliceerd en daar moet je zin in hebben.
Er is veel onderzoek gedaan naar diëten, naar hoe zinvol ze zijn, hoe gezond, hoe effectief op lange termijn. En altijd weer scoort het “mediterrane dieet” top.
Eigenlijk is dit geen dieet, daar heb je het al, maar een effectieve manier van eten, de mediterrane keuken: veel, véél groente en fruit, peulvruchten zoals bruine bonen en linzen, olijfolie, noten en zaden, vis, kip, volkoren producten, ja, ook brood, met mate rood vlees en melkproducten. Bij voorkeur geen bewerkte en verpakte voeding, en geen gezoete dranken.
Deze manier van eten, van jezelf voeden, is gezond. Het houdt je bloedsuikerspiegel stabiel en beschermt je tegen hart- en vaatziekten. En, als goed ingezet, kun je er op een prettige manier mee afvallen.
Ik zie de mediterrane eetwijze graag als een thema waarop gevarieerd kan worden. Als een leidraad, als een houvast in de vraag
“Wat diëten we vandaag?